33 Ürün

Genellikle sütlü tatlılarda, salep, boza, pastalarda, kreplerde, meyve kompostosunda, keklerde, elma turtasında ve dondurmalarda kullanılır. Çubuk halindeki tarçın ıhlamur ve karanfille kaynatılmak sureti ile sıcak bir kış içeceği olarak içilir. Kuzu eti, tas kebabı, domuz rostosu, çeşitli soslar, sütlü ve pirinçli tatlılar, çikolatalı kekler, tartlar ve panç, sıcak şarap, çay vb. içeceklerde kullanılır.

Diğer adı: Darçın. Tarçın Çin`de İsa`dan 2700 yıl önce kullanılmıştır. İsa`dan 66 yıl sonra, Neron, Roma`da eşinin öldüğü gün Arabistan`ın bir sene içinde veremediği tarçın miktarını bir gün içinde yakmıştır.

Basit bir kimyasal bileşik olan sodyum klorür, diğer adıyla yemek tuzu, yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir. 

Diğer adı: Jamaika biberi. Yenibaharın ağacı baston ve şemsiye yapımında kullanılır. 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar gemilerde, uzun seyahatlerde etin kokuşmaması için yenibahar kullanılırdı. Yenibahar yeşilken toplanır, güneşte kurutulur, rengi kahverengiye dönüştüğünde kullanılmaya hazırdır.          

Ünlü İbn-i Sina`ya (Avicenne) göre zencefil afrodizyaktır. Çin hekimliği zencefili yemek zehirlenmesinde, mide ve dalak rahatsızlıklarında kullanır. Hintlilerin "curry " adlı baharat karışımında yer alır

Diğer adı: Hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, zerdeçöp. Hindistan`ın tedavi uzmanlarına göre burun kanamasını önlemek için 1 fincan taze sıcak süte 1 çay kaşığı  katılır. Günde 2 fincan sabah ve akşam yatmadan içilir. Çocukların burun kanamasında kullanılacaksa miktar yarıya indirilir.

 Diğer adı: Fesliğen, peslan, reyhan otu. (Fesleğen türünden olan reyhanın yaprakları biraz daha iri, rengi daha koyu, kokusu da daha keskin olur. Bu nedenle kullanılan miktar az olmalı. Fransa`da ve İtalya`da (ülkemizde birçok köy ve kasabada), sineğin ve sivrisineğin eve girmemesi için pencere kenarlarına fesleğen saksıları konur. Aynı saksılar köy kahvelerinde görülür. Ufalanmış kuru yapraklar koklandığında aksırtır, kronik koku almamayı giderir.      

Diğer adı: Çemenotu, buyotu. Çemendeki yağ şekerli maddelerin sindirimine yardımcıdır. Eskiden çemen gladyatörlerin ve atletlerin besininde yer alırmış. Çemeni bir süre kullanmak geceleri idrara kalkmayı önler. Poy: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyva parçalarının toz haline getirilmesiyle elde edilen üründür.   

33 Ürün